Nový zákon o strelných zbraniach a strelive - najvýznamnejšie zmeny

01.01.2004 Celý región

Dňom 1. januára 2004 vstupuje do účinnosti zákon NR SR č. 190/2003 Z. z. o strelných zbraniach a strelive a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len ...
Dňom 1. januára 2004 vstupuje do účinnosti zákon NR SR č. 190/2003 Z. z. o strelných zbraniach a strelive a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len zákon o strelných zbraniach a strelive), ktorým sa nahrádza doteraz platný zákon č. 246/1993 Z. z. o zbraniach a strelive.
Dôvodom na novelizáciu zákona o strelných zbraniach a strelive bola nevyhnutnosť plne zapracovať právo Európskeho spoločenstva v oblasti strelných zbraní a streliva do právneho systému Slovenskej republiky a zároveň odstrániť niektoré nedostatky doterajšej právnej úpravy, ktoré sa prejavili v praxi.

Zákon o strelných zbraniach a strelive najmä:
- upravuje oblasť strelných zbraní a streliva tak, aby bola v súlade s právom Európskeho spoločenstva a ostatnými medzinárodnými záväzkami,
- vytvára také právne nástroje, ktoré umožnia štátu adekvátnu reguláciu v oblasti zbraní a streliva, najmä s ohľadom na verejný záujem, vo vzťahu k zabezpečovaniu poriadku a verejnej bezpečnosti a povinnosť štátu zaručovať ľuďom základné práva a slobody.

Kategórie zbraní
Nová právna úprava v oblasti strelných zbraní a streliva je oproti predchádzajúcej právnej úprave viac regulujúca, pokiaľ ide o nadobudnutie vlastníctva a držania zbraní alebo streliva. Rozdeľuje zbrane z hľadiska možnosti ich nadobúdania do vlastníctva alebo držby podľa ich nebezpečnosti a účinnosti do štyroch kategórii:

A- zakázané zbrane, t. j. zbrane a strelivo, ktoré sú nebezpečné z hľadiska vnútorného poriadku a bezpečnosti,
B- zbrane podliehajúce povoľovaciemu konaniu a evidenčnej povinnosti. Menej nebezpečné zbrane sú zaradené do kategórii,
C- zbrane podliehajúce ohlasovacej povinnosti a evidenčnej povinnosti,
D- tzv. ostatne zbrane, ktoré nepodliehajú povoľovaciemu konaniu ani sa na ne nevzťahuje ohlasovacia a evidenčná povinnosť.

Do jednotlivých kategórii zbraní sú zahrnuté, okrem zbraní samotných, tiež ich hlavné časti, ktorých doplnením je možné zostaviť funkčnú zbraň. Oproti doteraz platnej právnej úprave sa pri zaevidovaní zbraní tieto nezapisujú do zbrojného preukazu, ale na každú zaevidovanú zbraň sa držiteľovi vystaví preukaz zbrane, ktorý je definovaný ako verejná listina.

Zbrojný preukaz
Zákon o strelných zbraniach a strelive predpokladá, že nadobúdať do vlastníctva, držať alebo nosiť zbrane a strelivo budú môcť iba osoby, ktoré sú držiteľmi zbrojného preukazu. Nový zbrojný preukaz okrem doterajších údajov obsahuje aj fotografiu jeho držiteľa, zalieva sa do fólie a vydáva sa na obdobie 10 rokov, nezapisujú sa však doň zbrane. O predĺženie platnosti zbrojného preukazu je treba požiadať najneskôr 30 dní pred skončením jeho platnosti.

Zbrojný preukaz sa rozdeľuje do skupín podľa účelu použitia zbraní, a je nim súčasne stanovené, v akom rozsahu možno so zbraňou nakladať. Oproti predchádzajúcej právnej úprave došlo k zníženiu o jednu skupinu tým, že do jednej skupiny bolo začlenené zberateľstvo zbraní a zberateľstvo streliva.
Policajný útvar vydá zbrojný preukaz osobe, ktorá písomne požiada o jeho vydanie, je plne spôsobila na právne úkony, spĺňa podmienky veku, bezúhonnosti, spoľahlivosti, zdravotnej a odbornej spôsobilosti, býva na území SR a preukáže potrebu držať alebo nosiť zbraň alebo strelivo.

Podľa nového zákona o strelných zbraniach a strelive sa bude zbrojný preukaz vydávať za obdobných podmienok ako podľa predchádzajúcej právnej úpravy. Veková hranica pre vydanie zbrojného preukazu - 21 rokov všeobecne a 18 rokov pre skupinu zbrojného preukazu D, ak je držiteľom poľovného lístka - bola prevzatá z doterajšej platnej úpravy. Zmena vekovej hranice na 15 rokov je u športových strelcov, ktorí sú členmi štátnej reprezentácie v streleckej disciplíne.

Zmeny nastali v posudzovaní spoľahlivosti žiadateľa o vydanie zbrojného preukazu. Podľa nového zákona o strelných zbraniach a strelive sa za spoľahlivú osobu nepovažuje - oproti predchádzajúcej právnej úprave - aj ten, koho trestné stíhanie pre úmyselný trestný čin bolo právoplatné podmienečne zastavené a ak neuplynula skúšobná doba určená v rozhodnutí a aj ten, koho trestné stíhanie bolo právoplatne zastavené rozhodnutím súdu alebo prokurátora o schválení zmieru a od právoplatnosti rozhodnutia. Dôraz sa kladie na zisťovanie spoľahlivosti žiadateľa so zreteľom na ochranu života, zdravia, majetkových a iných práv osôb, ako i verejných záujmov. Vystupuje tu snaha vylúčiť z držania strelných zbraní a streliva osoby násilnej povahy alebo inak nebezpečné sebe či svojmu okoliu i napriek tomu, že je podľa zákona o strelných zbraniach a strelive bezúhonná, čo preukázala odpisom registra trestov.

Zdravotná spôsobilosť sa preukazuje lekárskym potvrdením. Novo sa ustanovuje povinnosť držiteľovi zbrojného preukazu dostaviť sa na výzvu posudzujúceho lekára v stanovenej lehote na lekársku prehliadku ak lekár zisti zmenu zdravotného stavu. Týmto sa vylučuje aby sa držiteľom zbrojného preukazu stala osoba nie celkom zdravotne a psychicky spôsobila, náchylná v záťažových situáciách k neprimeraným excesom.

Odborná spôsobilosť sa preukazuje zložením skúšky pred skúšobnou komisiou. Doterajšia skúška sa rozširuje o praktickú časť, ktorá sa skladá zo zisťovania pripravenosti, zručnosti a schopnosti prakticky a bezpečne používať zbraň.

Ruší sa tiež kategória hromadného zbrojného preukazu pre právnické osoby a nahradzuje sa zbrojnou licenciou, ktorej držiteľom môžu byť fyzické osoby - podnikatelia alebo právnické osoby. Vydáva sa na základe písomnej žiadosti, ktorej obsah je vymedzený zákonom, ak sú splnené ustanovené podmienky.

Významná zmena nastala v oblasti prejednávania priestupkov na úseku zbraní a streliva, kde namiesto príslušného krajského súdu ako druhostupňový odvolávaci orgán vystupuje príslušné Krajské riaditeľstvo Policajného zboru.

Vzhľadom k obmedzenému rozsahu nie je možné, ani len naznačiť celú šírku a povahu problematiky, a tak sa venujeme len tomu najpodstatnejšiemu. S prípadnými otázkami sa preto môžete obrátiť na pracovníkov Krajského riaditeľstva PZ v Prešove tel. č. 0961802410 alebo na oddelenia a skupiny správnych služieb Okresných riaditeľstiev PZ

Bardejov tel. č. 0961843420,
Svidník 0961853420,
Humenné 0961823420,
Prešov 0961803420,
Vranov nad Topľou 0961863420,
Poprad 0961893420,
Kežmarok 0961813420,
Stará Ľubovňa 0961833420.
 

Vyberte región